söndag 6 november 2011

Heidi Leppers senaste...

Heidi Lepper
Måndagen den 17 oktober samlades vi igen hemma hos Anna Karin i Pokrovski för en ny dos av duktiga Heidi Lepper. Denna gång var temat 'How to love more and be loved more'- eller som vi översatte det, 'Hur man får ett bättre äktenskap'. Intresset visade sig vara stort för detta ämne och hela 15 Sweor anlände förväntansfulla.

Vad lärde vi oss då? Lite av varje, här kommer några axplock... Eftersom negativa beteenden och ord lätt dominerar positiva så lärde vi oss att det enligt Heidi behövs 5 positiva ord/beteenden för att väga upp ett negativt - lätta att komma i håg, 5:1.

Hon berättade också om the Gottman Institute i USA som bedriver forskning om äktenskap och samlevnad. Där har man tex kommit fram till att vissa beteenden oftare förekommer i lyckliga äktenskap än mindre lyckliga sådana. Lyckliga par har dessutom inte färre konflikter som man skulle kunna tro än de mindre lyckliga äktenskapen men agerar ut konflikterna på ett lite annat sätt. Du kan läsa mer på institutets hemsida om deras forskning ovan. Ta tex deras test för hur 'uppkopplade' du och din partner är till varandra här.

En sak som verkar säker är att försöka ändra på sin partner är en av de viktigaste orsakerna till konflikter i samlevnad. Heidi menar att kvinnor och män fungerar på olika sätt och att kvinnan i förhållandet faktiskt har störst chans att påverka förhållandet i positiv eller negativ riktning. Tex menade hon att när en kvinna visar med uttryck i ansiktet eller med ord att hon är missnöjd med något så tolkar en man ofta det som ett avvisande oavsett vad det handlar om. Mäns hjärnor är, enligt Heidi, syn-orienterade vilket betyder att det vi uttrycker i ansiktet blir mycket viktigt. Men likaledes är givetvis hur vi uttrycker oss, inte bara vad vi säger mycket viktigt för harmoni i samlevnaden mellan män och kvinnor.

Hon påminde oss om 'penntricket' och den 'flytande tungan' för att lära oss att bli mer toleranta och inte agera ut agressioner och missnöje. Ytterligare ett faktum som kanske är självklart är att par som siktar högre dvs sätter ribban högre för sina beteenden verkar vara lyckligare.  

Så börja med att förändra dig själv till en bättre individ, mer positiv, mer tolerant/förlåtande, mer älskande, mindre kristiserande, sluta fokusera på att din partner kommer att ändra sig, till slut kommer mannen i ditt liv att ändra attityd om du ändrar attityd till en mer positiv person. Ta ansvar för att ändra dig själv till det bätttre så blir ditt förhållande så småningom bättre och bättre. Eller uttryckt på ett annat sätt: 'You cannot do anything well until you do you well first'. Dvs börja alla förändringar med dig själv. För att lyckas med detta behöver du fokusera på att rasera defensiva och intoleranta beteenden hos dig själv och byta ut dem mot öppenhet och tolerans. Lätt som en plätt!

Tusen Tack Heidi för en mycket intressant föreläsning! Och Tack till Anna Karin för en fantastiskt god brunch!

Vi ser fram emot vår sista föreläsning måndagen den 28 nov som kommer att handla om 'Helping Your Child Get Off The Worry Wagon' eller som vi översätter 'Hur man bäst hjälper sitt oroliga barn'. Hjärtligt Välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar