fredag 25 februari 2011

Skandinavisk Gudstjänst, 20 mars kl 11.00 - Svenska Ambassaden

Norska Kyrkan i Utlandet bjuder in alla Skandinaver i Moskva till Gudstjänst på den Svernska Ambassaden med den norske sjömansprästen Steinar Tverrli. Se mer nedan. Glöm inte ta med passet.


SKANDINAVISK GUDSTJENESTE

Søndag, 20. mars 2011, kl. 11.00
er det gudstjeneste i
Sveriges ambassade
Ul. Mosfilmovskaya 60
Prest: Steinar Tverrli
Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet

Pianomusikk ved Tatjana

Etter gudstjenesten blir det kirkekaffe.
Alle nordiske beboere innbys spesielt.

torsdag 24 februari 2011

SWEA's sommarresa i Sverige 4-7 Juli 2011


Häng med SWEA pa resa i sommar! 4-7 Juli går resan i år till Östergötland med allehanda trevligt program. Vi kommer att bo på Medevi Brunn som är vackert beläget i norra Östergötland strax norr om Motala och Vadstena. Medevi Brunn är Sveriges äldsta brunnsort med anor från 1678. Båttur på Göta Kanal med många fler aktiviteter. 
50 platser finns för resan i sommar som brukar vara mycket populär! Och inte minst... självaste Agneta Nilsson, Swea's grundare stå som medarrangör!
Vadstena slott - ett av utflyktmålen.
För mer info kontakta moskva@swea.org  Sista anmälan 1a Mars, kan säkert förlängas något...

Rotmos och fläsk på Scandinavia tor 3 mars! Anmäl nedan

Micael Timonen bjuder in igen till trditionell mat på Scandinavia på torsdag den 3 mars: 

Mail honom om du vill hänga med: Micael.Timonen@EF.com


Bara en påminnelse om nedan. De flesta kan i nuläget på torsdagen den 3e mars.

Högtids- och arbetskalendrarna bjuder in oss till nästa samling å Scandinavia redan den 3 eller 5 mars. Vi har inte bara möjligheten att få arbeta om lördagen, utan dessutom är det fettisdag den 8 mars. Emellertid sammanfaller fettisdagen med kvinnodagen och vi är alla upptagna med att uppvakta/uppvaktas. Den salomoiska lösningen är alltså att träffas den torsdagen den 3/3 eller lördagen 5/3.

Vänligen ange vilket datum som passar er bäst eller om båda funkar samt hur många ni kommer.

Dessutom har vi möjlighet att beställa semlor för att ta med hem. Ange alltså hur många semlor du vill ta med dig om du så önskar. Semlorna kostar 150 rubler stycket.

Datum: Torsdagen 3 eller Lördagen 5 mars.
Tid: Börjar kl 19.30 – 20.00 när samtliga kommit.
Plats: Scandinavia
Ingår:
Mat: Rotmos och fläsklägg med senap och pepparot samt semla (hetvägg för den som så önskar)
Dryck: Öl och snaps (malörtsbäska/vodka), Kaffe/Te


Pris: Endast 1250 rubel + 10% eller mer i dricks. (kom ihåg att de gör detta helt utanför vanliga menyn så generös dricks är uppmuntrande för att fortsätta denna serie kulinariska högtider)

 
Deadline för anmälan: Fredagen 25 Februari.
 
N.B. Anmälan = betalning. Om ni inför middagen får förhinder, vänligen ordna ersättare eller skicka pengar på lämpligt vis till mig. Detta eftersom vår maten är en specialbeställning enbart för oss och Scandinavia har redan tagit kostnader för inhandlandet av råvaror.


torsdag 17 februari 2011

Jennifer Ermeeva på Kvällsträff

I går kväll hade jag träff hemma och huvudperson var amerikanska Jennifer Ermeeva som bott i Moskva i hela 17 år! Hon är fotograf, historiker, kock och kolumnist - en person som försöker hitta den humoristiska sidan av livet i Ryssland. Hennes familj  består av "HRH (ung Hans Kungliga Höghet) - my Horrible Russian Husband " eller ibland 'Handsome Russian Husband' och Velvet, min 12-åring, som ibland tror hon är en häst


Hon har just avlutat sin första bok  och bor hälften av sin tid i Moskva, Ryssland och andra hälften i Northampton på USA's östkust - det enda de två platserna har gemensamt är en total avsaknad avparkeringsplatser...


Vi var ett blandat gäng på ca 20 personer ca hälften Sweor och hälften amerikanska m fl nationaliteter expats..
Det var spännande att höra Jennifer berätta och vi ställde också en hel del frågor. Nu väntar vi alla bar amed spänning på när boken kommer ut. 


Jennifer' blogg: http://dividingmytime.typepad.com/my-blog/http://dividingmytime.typepad.com/my-blog/














Manikyrist som kommer hem..

Häromdagen skrev jag om Anna som kommer hem o klipper hår, se tidigare blogg-inlägg..

Anna har en väninna som kan komma hem och göra manikyr eller pedikyr till den som önskar. Hon heter Tatiana Verbitskaya och tar 500 R för manikyr, 1000 for pedikyr. Mobil: 8-903-111-9661 och hem-nummer: 679-5334

Håll tillgodo, hon servar säkert både kvinnor och män. Talar lite engelska.

onsdag 16 februari 2011

Debatt om Uppdrag Gransknings skildring av IKEA

Ni kanske har hört talas om eller sett Uppdrag Gransknings skildring av Ingvar Kamprad och IKEA...det verkar finnas många reaktioner till programmet... titta på Uppdrag Granskning om IKEA och Ingvar Kamprad på svtplay

Ett exempel på en åsikt om utflytten av IKEA och andra svenska företag från Sverige... från di.se idag...
Vad SVT:s granskning av Ingvar Kamprad och Ikea härförleden gav ett exempel på var konsekvenserna av den sedan 1970-talet förda närings- och skattepolitiken. Den som gjorde sig en annan bild av programmet, menar jag saknar kunskap, insikt och bär på en rad förutfattade meningar.
Det förvånar mig, med facit i hand, att just det fria och oberoende SVT förefaller tro att Ingvar Kamprad startade Ikea med affärsidén att bedriva skatteplanering.

Har Janne Josefsson och kollegerna på Uppdrag gransk­ning beaktat att Ingvar Kamprad och Ikea har fått uppleva direkta hot  i form av löntagarfonder och en rad skatter och hinder som äventyrade företagets  framtid och därmed tiotusentals arbetstillfällen med skattebas här i Sverige?
Löntagarfondernas arkitekt Rudolf Meidners ord till Hans Rausing beskriver väl vad det var fråga om: "Den typen av företag, de familjeägda, ska vi inte ha i det framtida Sverige". Hans Rausing frågade då om man inte kunde tänka sig någon form av skatt eller avgift  för att undvika tvångsförsäljning av familjeföretaget, varpå Meidner svarade: "Det är inte möjligt, ingen ska kunna köpa sig fri".
 Min egen uppfattning är solklar, trots att den kan tyckas grov: Sverige tvingade en gång, bland annat  genom hot, bort några av världens skickligaste entreprenörer, Ruben Rausing och Ingvar Kamprad, samtidigt som det fostrade dem båda till att bli mästare på skatteoptimering. Inte för att de var giriga eller ville undvika skatt, utan för att deras företag skulle överleva.
Hans Blücher, fd direktör i Tetra Pak

Sverige klättrar uppåt...

På di.se kan man idag läsa följande...

Sverige klättrar till elfte från fjortonde plats i den internationella välståndsligan för 2010, enligt preliminära beräkningar, skriver Dagens Nyheter.
Den starka svenska återhämtningen efter krisen ger allt fler avtryck i jämförelser med övriga industriländer.
Sverige intar elfte plats i organisationen OECD:s preliminära topplista över världens mest välstående länder 2010. Listan är preliminär i väntan på definitiv BNP-statistik för fjolåret.
Men om rankningen håller i sig stiger Sverige i graderna från plats 14 2009 till plats 11 2010, förbi Belgien, Danmark och Island, skriver DN.
Välståndsligan mäter BNP per invånare omräknad efter verklig köpkraft. Svenskarnas inkomster låg 8 procent över OECD-snittet 2009 och väntas har stigit till 10 procent över snittet 2010.
Rankningen toppas i tur och ordning av Luxemburg, Norge, USA, Schweiz och Nederländerna.

tisdag 15 februari 2011

Utställning om Samurajer.. 'The art of war'

Många ryssar gillar verkligen och ser upp till allt japanskt, ja precis som många andra också för den delen..

Just nu pågår en utställning om samurajer i Moskva på Art Center Vetoshny, Vetoshny Per 13, Metro: Pl Revolutsie, 8 903 682 21 96 Fram till 31 mars
 Länk till utställningen 'Art of War' på eng: http://www.isamurai.ru/english

Utställningen är en hyllning till modiga Samuraj-krigare, många svärd mm visas men även böcker, målningar, skisser och bruksföremål som visar på samurajens många sidor, inte bara som krigare utan även poet. På helgerna lär det finnas 'master-classes' som:  te-ceremoni, origami (blomsterbindning), kalligrafi samt 'martial arts'.

måndag 14 februari 2011

Jonas Grips hemlagade punsch

I torsdags i förra veckan hade Micael Timonen ordnat ärtsoppa med punsch samt pannkakorScandinavia - det hela var mycket väl arrangerat och välbesökt, nästan 40 deltagare. Några Sweor hade också letat sig dig, men för er som missade detta trevliga tillfälle så kommer ett nytt snart. I vilket fall som helst så var vi flera som blev mycket imponerade av Jonas egenhändigt gjorda punsch! Mycket mild och supergod! Ja maten var som vanligt helt fantastisk men här kommer punschen...

Jonas Grip som är en trevligt kille att samarabeta med, en riktig stjärn-kock som välvilligt delat med sig av sitt mäsetrverk. Här kommer receptet: 

SWEDISH PUNSCH
Recept för 1 liter Punsch , 26 vol% alkohol:
Arrak, 26 ml
Sockerlag 65% ( = 260 g torrt socker), 304 ml     
Sprit (Jonas blandar vodka och konjak) 40 vol%, 650 ml 
Vatten, 20 m

Antar att man blandar i hop allt och sen är det klart?...  Värm o drick!

Lägenhet i St Pet

Snygg lägenhet finns på Vasiily Island i St Pet, Kontakta
Martin Andersson  (Wärtsilä) på email: mr_martin_1@hotmail.com

söndag 13 februari 2011

Hemleverans av middan?

Kolla in den här sajten med hem-leverans från en massa olika restauranger, på engelska! Något för den romantiska middagen...

Izrestonrana.ru


Maslenitsa, 28 feb - 6 mars 2011

Maslenitsa börjar snart i Ryssland, Ukraina och överallt över världen där det finns ryssar.  Sista veckan innan fastan, 28 feb- 6 mars 2011, firar man med att äta pannkakor, sk blinis. Pannkakorma symboliserar solen, vilket utgör en av de hedniska symbolerna av denna högtid. Dvs man firar att solen syns längre om dagarna. Den kristna delen består av att man firar ordentligt innan fastan börjar i kyrkokalendern. Enligt traditionerna var kött redan förbjudet att äta och man fick då hålla sig till ost, ägg och andra mejeriprodukter, därav pannkakorna.

Traditionsenligt äger olika aktiviteter rum på olika dagar under Maslenitsa. Första dagen är då Fru Maslenitsa (Kostroma) (en sorts fågelskrämma/docka) kommer fram (se ex nedan t vänster)och alla festligheter startar inklusive pannkaks-tillagning. Andra dagen innefattar lekar av olika slag och enligt traditionen är detta dagen då unga flickor och pojkar ska flirta med varandra och pussas, så många lekar har detta tema. Onsdagen är vanligen barnens dag, eller söta dagen (lakomka) så mycket sötsaker delas ut till alla barn. Torsdagen är en sorts höjdpunkt på firandet och pannkaksätandet når oanad omfattning. Denna dag brukar också män mäta sig mot varandra i olika typer av 'slagsmål' tidigare i boxningsmatcher utan boxhandskar. Det kunde också innebära en tävling i hur många pannkakor man kan äta eller ett snöbollskrig. Femte dagen är 'svärmors-kvällen' då svärsonen ska laga en pannkaka till sin svärmor. Om hon gillar den så lagar ho en hel massa pannkakor som tack. Lördagen är dagen då svärdöttrarna gör en fest för sin mans föräldrar. Avlutningsdagen, söndagen är 'förlåtese-dagen' och det är då som Fru Maslenista traditionsenligt, som en symbol för vintern, slängs på elden. Denna sista dag ska man också göra upp med sin omgivning, be om förlåtelse och börja våren på god fot.   


Varje år firas det på Röda Torget, just bakom Vasilikaterdralen, vid det område som kallas Vasilyevsky Spusk och det kan säkert vara väl värt att ta sig dit. Festligheter kommer att äga rum på många fler ställen i centrala Moskva såsom, VDNKh, Sokolniki, Kolomenskoe, Tsaritsyno, Park Kultury och Gorky mfl platser. 4-6 Mars firar man som mest på Röda torget.

Program Röda Torget - intill Vasilikaterdralen där man har byggt upp en liten mini-stad:
Fre 4 Mars: 16-17 start på Maslenitsa, pannkakor etc, 17-18 Show Lukomorye med ryska historiska hjältar, 18-19 Officiell öppningsceremoni av Maslenitsa, 18.35-19 Maslenitsa dansprogram, 19-22 Diverse Maslenitsa uppträdanden
Lör 5 Mars: Kl 14 öppnar försäljning etc av pannkakor, kl 15-15.40 Luntik, Bremem-musikanterna m fl show för barn, 15.40-16.40 olika barn-shower, fler shower under kvällen fram till kl 22
Sön 6 Mars: Show, tävlingar, sång m mm från kl 14 och framåt hela dagen, 17.45-21 Show med folkdansare från 10olika ryska städer, 21.15-21.25 Vintern firas ut Kvällen avslutas med körsång


Aktiviteterna kan bestå av maskerader, släd-åkning, snöbolls-krig mm Sista söndagen firar man med en sorts 'Valborgsmässoeld'. Under Sovjet-tiden firades inte Maslenitsa utomhus utan bara i hemmen med pannkakor. Sedan Perestroikan har dock festandet utomhus blivit mer och mer populärt. Passa på att gå till något av firandena och prova en äkta rysk 'blini'!
Läs mer här på Wikipedia om Maslenitsa.

Se också en kul referens från gamla hederliga Nordisk Familjebok som beskriver den ryska 'Smör-veckan'. Se under Smörveckan.

På nätet hittade jag även detta 'äkta' ryska blini-recept:



To make sure that your blin are not pancakes or crepes, you should make sure that they are made from buckwheat flour and yeast, the two things which set the Russian variant apart from most of its counterparts. Some patriotic Russians will also insist that true Russian blini should be made by a Russian grandmother, since cooking the super-thin dainties requires much practice. For most of us, however, following the recipe below will have to do, along with the advice of Russian grandmothers everywhere: “Первый блин всегда комом.” It means, literaly, “the first blin always lumps up;” but is used in the context of “if at first you don’t succeed…”
Ingredients:
2/3 cup warm milk
½ tsp honey
1 pkt dry yeast
2 tbl melted butter, cooled
½ cup flour, plus 2 tbl flour
1/4-cup-buckwheat flour
1 pch salt
2 eggs, whisked together
1 potato, cut in half
vegetable oil or butter for frying
Preparation: Combine milk, honey and yeast in a medium bowl. Whisk together and let stand until foamy. Stir in cooled butter. In a separate bowl combine the flours, salt and baking powder. Make an indentation in the center of the dry mixture and stir in liquid mixture, slowly, until blended. Without stirring vigorously, blend in whisked eggs just until combined. Cover and let rise at room temperature for about 1 1/2 hours or until doubled in volume.
Cooking: Heat a thick-bottomed skillet (or a blini, crepe, or plett pan) over medium-high heat. Dip the halved potato in oil, or coat with butter and grease the pan lightly (this is the traditional way, a paper towel or oil brush may also be used). Pour some batter in the pan. Some chefs use a special "blini roller" to spread the batter evenly and paper-thin, otherwise, move the pan while pouring to help spread the batter, or make very small bliny, which will be able to spread themselves (use about 1 tbl.).  When the blin is golden brown on its underside (should happen in under 1 minute), flip over and brown the other side. Repeat.
Presentation: Blini are remarkably versatile and may be served with nearly anything from caviar to salmon to cottage cheese to sour cream to jam to honey. Place your filling in the center of the blin.  For larger blin, fold once in half, then thrice lengthwise to form a small triangle.

Plugga nybörjar-ryska on-line...

Russia Today's hemsida (ryska statens sponsrade TV-nyhetskanal på engelska) finns nu förutom en massa bra information om Ryssland en on-line mini-kurs i ryska! Javisst, jättenbra, bara att sätta igång!
Direktlänk: http://rt.com/learn-russian/online-course-for-beginners/
Eller gå till rt.com och klicka på 'Learn Russian' sedan 'On-line course for beginners'. Den andra rubriken 'Hot for words' är en mer 'lättklädd' humoristisk språkkurs för dig som gillar det...


Hårfrisörska som kommer hem...

Om någon behöver en bra hårfrisörska som kommer hem och dessutom pratar bra engelska så testa Anna Lipovskaya som länge arbetat med folk på Amerikanska Ambassaden. Dam-klipp kostar 1 500R, herrar 800R samt barn 500 R. Om man bara vill bli fin till kvällen så kostar det 1 000 R. Ring henne på 8 905 759 83 78

Anna kommer även till Pok Hills om någon önskar vet inte om Rosinka, testa. 

Imperial Porcelain från St Petersburg - besök i butiken på Kutusovski....

I fredags fick vi en mycket intressant visning runt i den största av Imperial Porcelains's butiker i Moskva. Företaget som är flera hundra år gammalt (start 1744) och från början producerade serviser åt de ryska tsarerna ägs idag av banken Uralsib (såldes av ryska staten 2005). På ryska heter fabriken numer: Imperatorskii Farforovyi Zavod.

Vi kände givetvis igen många av de klassiska serviserna spec den koboltblå med nätet (Cobolt Net). Se bild nedan. En nyare version av denna finns nu sedan något år i snyggt rosa. Dessutom fanns en hel del porslinsfigurer och otaliga kaffekoppar i mängder av olika mönster. Många saker finns till helt klart överkomliga priser men många av de riktigt komplicerade exemplaren som tex servisen med motiv från Nötknäpparen var betydligt dyrare.

Sedan några år tillbaka han man också köpt in sig i Philippe Deshoulieres en fransk firma som producerar vackra posrlinsserier i kända Limoges och man har nu döpt om den delen till Deshoulieres helt enkelt.

Beundra de vackra serierna på bilder nedan. Hemsida till Imperial Porcelain (detta är det ursprungliga namnet som man tog tillbaka bara för ett år sedan, under Sovjet-tiden hette fabriken helt enkelt Porslinsfabriken). Läs även mer här om historien av fabriken från Wikipedia. 

För den som besöker St Petersburg rekommenderas fabriksförsäljningen!

Tack Svetlana för att du ordnat besöket!





















































Årsmötet i tisdags..

Nästan 50 deltagare i årets Årsmöte är rekord när det gäller årsmöten för SWEA Moskva! Kul kul...

Lotteri med fina vinster, Vera vann SAS biljetten och många andra blev glada vinnare av vouchers, vackra te-muggar från Ittala, Stockmann-korg mm.

Vi hann också med att presentera en del nya ansikten och så Årsmötet så klart, det gick fint på ca 1 timma och ny styrelse mm valdes allt enligt reglerna.


Middagen vad god och vi fick också lyssna till mycket intressanta Cheryl Piana och Phoebe Wong och fick se demonstrationer på övningar om hur man stärker sin benstomme. Mer finns att läsa på Bones for Life - rörelsens hemsida. 


Vi lyssnade också till beundransvärda danska Connie Meyer och Fader Pavel som berättade om sitt arbete med att hjälpa sjuka och familjer i nöd i Moskva med omnejd. Läs mer om Human Care Russia här.

Stort TACK också till våra sponsorer för kvällen, HSBC Bank, Scandinavian Airlines, Katerina Hotel, Expat Salon, Stockmann, US Dental Care, Handelsbanken och Restaurang Scandinavia!

I stort, ett intensivt och roligt Årsmöte! Njut av Caroline Bjäres alla fina bilder...