torsdag 31 mars 2011

Abramovich ska bygga om Gorky Park till Hyde Park

Roman Abramovich, den ryske oligarken (Rysslands 9:e rikaste man) som bl a förkovrade sig via Berezovski (i exil i London) har planer på att finansiera en total ombyggnad och renovering av Gorky Park, Moskvas lite nedgångna nöjespark för 1,25 miljarder pund.

Planer finns på ett 'ferris-wheel' (pariserhjul), konstgalleri, mm
Läs mer om dessa spännande planer här i engelska The Telegraph

Valborg på den Svenska Ambassaden

I N B J U D A N

Svenskar som arbetar och bor i Moskva är hjärtligt välkomna att fira traditionell Valborgsmässoafton i ambassadens trädgård lördagen den 30 april kl. 18.30.
Vi tänder en brasa och firar kvällen med sång och trevlig samvaro. Det kommer att finnas korvar att grilla och olika sorters drycker.
Anmälan om deltagande meddelas senast onsdag 20 april
till   lolita.vigulis@foreign.ministry.se

Några bilder från våren....

Visste ni att det går ca 10 flighter mellan Moskva och Paris varje dag? Det visste i alla fall inte jag men nuförtiden verkar parisarna ganska glada över sina ryska besökare. I taxfreeshopen på Charles de Gaulle fick jag svar tillbaka 'spasibo' - ja, man ser väl ut som en ryska.....

Ett perfekt utflyktsmål just nu är Paris, tulpanerna är på gång och körsbärsträden blommar, det rekommenderas varmt... 'The City of Light' har verkligen ett speciellt ljus och allt är ju sååå vackert...

Jag bokade biljett på aeroflot.com och hamnde på Air France flight både dit och tillbaka. Något samarbete antar jag.

Själv bodde jag hos en väninna i Bryssel, dit man lätt tar tåget som heter Thalys, på 1 1/2 timma från Gare du Nord så är man vips i Bryssel, en mer hanterbar version av Paris, ja nästan... inte riktigt lika vackert som P men med samma goda mat och shopping etc
En pasta-lunch i Bryssel, se nedan, kostar ca 15 euros dvs ca 620 Rubler.

För dig som är trött på snön i Moskva, hoppa på ett plan till Paris! Och glöm inte att som Swea kan man hitta rum hemma hos Paris-Sweor via Rumsförmedlingen  - här hittar du kontakt till SWEA Paris styrelse, bara att maila och fråga om rumsförmedlingen!



























































Välgörenhetskonsert för Japan

Den asiatiska kvinnoklubben i Moskva organiserar en Välgörenhetskonsert torsdagen den 21 april kl 19-21 för att samla in pengar till människor Japan som drabbats av tsunamin och dess konsekvenser. Se info nedan.

Asia Pacific Women’s Group
CHARITY CONCERT
In Aid of
Japan Earthquake Disaster


Venue: Lomonosov Moscow State University
Imperial Hall (Institute of Asian & African Studies)
Mokhovaya Ulitsa 11, Bldg 1,
Moscow
For more information, please contact
Thila at 8905-7707524 or
e-mail: germany0307@yahoo.com.sg




onsdag 30 mars 2011

Svensk husmanskost pa Scandinavia

Nu ar det dags igen for flitige Micke Timonens kvall pa Scandinavia med svensk husmanskost. Se nedan for info och anmalan.

Vårliga hälsningar på er allesammans!

Vi fortsätter årets kulinariska successerie med ännu en middag i april. Den här gången tar vi kalven precis när den går ut på grönbete.

Vänligen ange vilket datum som passar er bäst eller om båda funkar, samt hur många ni kommer.

Datum: Tisdagen den 12/4 eller Torsdagen 14/4
Tid: Börjar kl 19.30 – 20.00 när samtliga kommit.
Plats: Scandinavia
Ingår:
Mat: Kokt kalv i dill med potatis samt rabarber&jordgubbskompott med kardemummaskorpa och vaniljglass
Dryck: Öl, Kaffe/Te

Pris: Endast 1250 rubel + 10% eller mer i dricks. (kom ihåg att de gör detta helt utanför vanliga menyn så generös dricks är uppmuntrande för att fortsätta denna serie kulinariska högtider)
 
Deadline för anmälan: Fredagen 8 April. N.B. Anmälan = betalning. Om ni inför middagen får förhinder, vänligen ordna ersättare eller skicka pengar på lämpligt vis till mig. Detta eftersom vår maten är en specialbeställning enbart för oss och Scandinavia har redan tagit kostnader för inhandlandet av råvaror.
Väl mötta!
Micael Timonen, micael.timonen@ef.com

söndag 27 mars 2011

Årets Svenska Kvinna utsedd plus de tre andra stora stipendiaterna..

SWEA International, Paraplyorganisationen för SWEA delar varje år ut flera stora stipendier samt utser Årets Svenska Kvinna. På Världskonferensen i Kuala Lumpur annonserades dessa. Lär mer om vilka de är och varför de fått stipendierna.

Årets Svenska Kvinna blev Christina Önnerud Lampe, uppfinnare av världens första svanmärkta batteri för bärbara datorer. En jättespännande yngre svenska som är forskare och uppfinnare och bor i USA.


Läs mer här..

Här följer en av pressreleaserna:



Det är med stor glädje som SWEA International under världsmötet i Kuala Lumpur har utnämnt Årets Svenska Kvinna 2011 och tre stipendiater inom områdena scenkonst, interkulturella relationer samt forskning i svenska språket, litteraturen och samhället.
SWEA International är den största Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige och har ungefär
7 500 medlemmar i 74 avdelningar i 34 länder. På världsmötet i Kuala Lumpur den 16-20 mars samlades ca 200 Sweor från hela världen för mötesdagar, föreläsningar, utflykter, middagar och efterresor. Läs mer om SWEA och världsmötet på www.swea.org.
Forskare och innovatör utnämnd till Årets Svenska Kvinna 2011
Christina Lampe-Önnerud, ursprungligen från Ludvika, har utsetts till Årets Svenska Kvinna 2011 för sitt miljöförbättrande arbete och för att hon är en ”fantastisk representant för den unga svenska kvinnan”. Hon har uppfunnit det första Svanenmärkta litium-jonbatteriet, som bl.a. används i bärbara datorer och eldrivna fordon.
Christina Lampe-Önnerud har tidigare erhållit en rad internationella utmärkelser och är sedan hösten 2010 styrelsemedlem i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin. Hon är bosatt i Boston, USA, medlem i SWEA Boston och verksam i Svenska skolan i Boston. VD och grundare av Boston Power. Utmärkelsen kommer att delas ut på Ulriksdals Slottsteater, Confidencen, den 21 augusti 2011. Läs mer (klickbar länk).
Lovande pianist får Sigrid Paskells stipendium inom Scenkonsterna
Melissa Jakobson-Velandia är en 21-årig pianist från Nacka som studerar tredje året på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon får Sigrid Paskells stipendium inom Scenkonsterna bl.a. för sin raka och okomplicerade inställning till musicerandet och sin förmåga att tolka kompositioner.
Läs mer (klickbar länk).
Migration i fokus för interkulturella relationer-stipendiat
Lisa Andersson är doktorand i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, med inriktning mot internationell migration. Hon har rötterna i Flen, Sörmland. Under våren 2011 gör 29-åriga Lisa Andersson en fältstudie i Etiopien och Burundi, där hon studerar vilken betydelse migration har för fattigdom och utveckling. Läs mer (klickbar länk).
Årets litteraturstipendiat studerar svenskt myndighetsspråk
Milena Hadryan undervisar i svenska, tyska och översättningsteknik vid Adam Mickiewicz universitet i Poznań, Polen. Hon studerar svenska myndigheters språk, som hon menar kan ligga till grund för demokratiseringen av det polska myndighetsspråket.
Läs mer (klickbar länk).
De tre stipendiaterna får USD 10 000 vardera. Sigrid Paskell-stipendiet kommer att delas ut på Ulriksdals Slottsteater, Confidencen, den 21 augusti 2011 och de andra två stipendierna vid SWEAs sommarmiddag i Göteborg den 10-11 augusti 2011.
Foto: Erika

fredag 25 mars 2011

Zumba...

Satt och läste på expressen, det här verkar ju kul..... Zumba...
Zumba är en dansträning som blandar salsa, reggaeton, cumbia och merengue.
Den grundades av aerobicsledaren Alberto "Beto" Perez i Colombia på 1990-talet. Idén fick han efter att han en gång glömt sin vanliga skiva med musik och fick improvisera med hjälp av en blandskiva. Passet blev så uppskattat att han lanserade zumba. Idag finns det i 110 länder världen över.

Läs mer här på Hälsa i Expressen.  



En SWEA i Japan - rapport

Göteborgstidningen GP skriver om Karin Green med barnen Matilda och Elliot som lämnade Tokyo för tryggheten i Göteborg. Men maken Peter är kvar i Japan.
- Det var väldigt skönt att komma hem, säger Karin. Situationen var väldigt jobbig i Tokyo även om det inte gick någon nöd på oss.
Karin Geen, hennes man Peter och de två barnen, 13 och 15 år gamla, har bott i centrala Tokyo i fem år. Barnen går i Internationella skolan i Yokohama, en timmas resväg från Tokyo.

Karin har mycket gott att säga om SWEA Japan som hjälpt till att hålla reda på och sprida information till Japan-svenskar. Däremot är hon inte lika positiv till den svenska ambassaden i Tokyos agerande. 

Läs hela artikeln i GP här om vad hon säger.  

torsdag 24 mars 2011

'En kväll om boken' med Lisa

I går hade vi kvällsträff hos Lisa i residenset på den svenska ambassaden. På vägen dit åkte Anna Karin och jag ’svarttaxi’. Första gången för AK som var lite nervös inför detta äventyr. Först stannade en modern Volvo med svart skinnklädsel och ung man vid ratten som såg ut att jobba på kontor.

Efter att vi åkt några hundra meter så förstår jag vad han säger, han vill bara ta oss en bit på väg och släppa av oss på Kutusovski Prospekt eftersom han ska åt ett annat håll och inte vill åka en omväg hem. Ok det förklarar saken, han tar med folk som åker åt hans håll, ..folk och folk vi är ju två ’gorgeous blonds’ förstås.. - Ni behöver inte betala, sa han chevalereskt.

Stående mitt i trafiken sträcker jag upp handen i luften igen och en ny bil stannar inom 10 sekunder. Den här gången en mer oansenlig bil, men ändå helt modern medtidningspapper på golvet för att hålla bilen fräsch från smutsen på Moskvas gator. AK tittar på mig om det är ok och jag känner att den här medelålders mannen är 'normalna' (=ok) - vi hoppar in. 

Efter stund i baksätet hör vi Nina, pretty ballerina’ spelas från radion (en ABBA låt) och jag säger till vår chaufför att vi kommer från Sverige. - Ja, jag vet det säger han, det var därför jag satte på ABBA.

Väl framme vid den svenska ambassaden så är vi så rörda av hans gest med musiken att vi nästan vill ta kort på honom, men vi hinner inte. I vilket fall som helst så var slutsatsen att de två stickproven av ryska män som vi stötte på i svarttaxi var både trevliga och på snudd till charmiga!

Inne på residenset hos Lisa slussas vi snabbt in till Lisas trevliga presentation 'En kväll om boken' allt om bokens uppkomst och bokbinderi. Hon har förberett en fin power point presentation och vi lyssnar andäktigt när hon berättar om bokens och bokstävernas historia ända från runstenar till hantverket med att binda böcker. Hon berättar och visar bilder på papyrys-plantor, bokrullar och vi lär oss om boktryckarkonstens fader, Gutenberg som på 1400-talet revolutionerade tryckkonsten med lösa typer som kunde sättas ihop till ord och tryckas till text. 

Vi såg en karta på hur många pappersbruk det fanns i södra Sverige under 1800-talet, massor, varav idag de flesta är borta och ett fåtal är museum.
Lisa vars stora intresse för hantverket bokbinderi startade för ca 20 år sedan då  det stod klart att Tomas karriär ledde dem utomlands ännu en gång. Efter en lång egen bana som ekonom inom offentlig förvaltning så passade Lisa på att först utbilda sig  Hantverkets Folkhögskola i Leksand (Nordens enda utbildning i bokbinderi) samt vid Art Tres i Madrid och Centro del Bel Libro i Schweiz  Hon har också fått flera hedersomnämnande i diverse utsällningar av handbundna böcker. Manne Dahlsten, en av Lisas mentorer ställer just nu ut böcker i Sigtuna fram till den 8 maj. Länk här.
Lisa berättar också att det finns ett relativt stort intresse bland yngre speciellt kvinnor för bokbinderi. Hon rekommenderar att den som är intresserad kikar in på: www.bokbindarkompetens.se. Det är en sida som drivs av en kvinna vid namn Helene Jouper och man erbjuder bla kurser i bokbinderi. Lisa hyr året runt en atelje på ön Redutten utanför Vaxholm i Stockholms skärgård. Där tillbringar hon mycket tid och producerar vackra böcker. 

Lisa hade utlovat kanapeer, men det var snarare en buffe av olika varmrätter som väntade oss efter presentationen. Så mycket gott  - vi tjattrade lite och så var det dags att runda av. 
Tack Lisa för att vi fick komma - det var mycket trevligt och intressant!


Svensk utsedd till Rysslands bäste vd

Svenske vd för lastbilstillverkaren GAZ för Ryska har blivit utsedd till landets främsta chef.
Vd för ryska lastbilstillverkare GAZ är svensken Bo Inge Andersson. Han kom till företaget för två år sedan från General Motors där han var högste inköpschef och vice vd. Tidigare har han arbetat som inköpschef på Saab Automobil i Trollhättan.

Frank Schauff är ordförande i AEB som utsett svensken och motiverar utnämningen med:
- 2010 ökade produktiviteten per anställd i företagets fabriker med 88 procent och man lanserade en ny modellfamilj med över 150 betydande förändringar och ett konkurrenskraftigt pris som gjorde bilen till det bästa erbjudandet på marknaden för lätta lastbilar i Ryssland, enligt Dagens Industri.
Bo Andersson har också gjort en föreläsning på en affärsfrukost på ambassaden förra året.
Baserat på artikeln  av Jonas Karström i Affärsvärlden

onsdag 23 mars 2011

Samtalsterapi

Om du behöver någon att tala med så finns i Moskva en service vid namn ICL Helpline.

Det är en gratis professionell telefonrådgivning med erfarna psykologer och psykoterapeuter som kan hjälpa dig via samtalsterapi angående personliga frågor, karriär mm.
Rådgivningen finns på flera språk, engelska men även franska, ryska och polska - sorry inte svenska.

Ring 8 926 113 3373 mellan 8.00 och 23.00 eller maila: ICL@list.ru

Dags att deklarera i Sverige - e-deklaration öppen nu

Nu är det dags att deklarera i Sverige - vi som kommer från Sverige har ju förmånen att leva med ett Skatteverk som verkligen är high-tech. Så här skriver man på Skatteverkets presentation som finns på skatteverket.se

Mer än 99 procent kan deklarera elektroniskt
I år är målet 65 procent 

Nyhet i år – Smartphone deklaration


Här hittar du en Power Point presentation om nyheter för i år.

E-deklarationen öppnar den 22 mars

Mellan den 17 mars och den 15 april skickas deklarationsblanketterna ut. Du behöver dock inte blanketten för att deklarera. Redan den 22 mars öppnar den elektroniska inkomstdeklarationen här på webbplatsen. Då kan du som har e-legitimation se alla dina uppgifter och deklarera direkt på nätet. Den 22 mars lanserar vi även möjligheten att deklarera via smartphone.


Länk till att deklarera på internet - klicka här.
 
Se mer här: http://www.skatteverket.se/

tisdag 22 mars 2011

'Svensk' kemtvätt i Moskva

Det kan ju vara bra att veta att det finns en 'svensk' kemtvätt i Moskva - vet inte riktigt hur svensk den är men den heter i alla fall så: 'schvetskaja chistka' och har uppsamlingsplatser - kontor på ett tiotal platser i Moskva.
Klicka här så kommer du till sidan.

måndag 21 mars 2011

Lördag, min sista dag i KL....

Så klarade vi av SWEA Internationals Årsmöte med val till kommitteer (rättstavat!) och till den internationella styrelsen mm. Dessutom utsågs SWEA Internationals stipendiater bla Årets Svenska Kvinna 2011, Christina Önnerud Lampe, uppfinnare av världens första svanmärkta batteri för bärbara datorer. En jättespännande yngre svenska som är forskare och uppfinnare och bor i USA. Pressreleaser och bilder kommer inom kort. Läs mer om Christina här. 

Jag har bifogat lite bilder på några Sweor, som ni ser både Agneta Nilsson, SWEAs grundare och
SWEAs internationella ordförande Åsa-Lena Lööf.

Ni vet väl att SWEA har 73 avdelningar i 34 olika länder och att bara SWEA International varje år delar ut stipendier till ett värde av två miljoner kronor.

Totala antalet medlemmar var år 2010 var 7 375 världen över uppdelat på regioner som nedan: 

ASIEN: 567 som är 7,7 % av totala medlemsantalet
MEMA: 1235 som är 16,7%
MAME: 893 som är 12,1%
ÖEMA: 1356 som är 18,4% (detta är vi - störst region alltså!)
OAME: 957 som är 13,0%
VEMA: 1193 som är 16,2%
VAME: 1174 som är 15,9%  

Direkt efter SWEA Internationals årsmöte som vi alla avdelningsordförande satt och lyssnade till utan yttranderätt hade man planerat in ett diskussionsforum mellan alla avdelningsordförande och den internationella styrelsen. Det blev jättetrevligt och en konstruktiv dialog med en hel del intressanta ideer. 

Sist men inte minst, 'skrattyoga' med härliga Swean, Ann-Marie Kjellander. Du kan läsa mer om skratt-yoga här: Laughter-yoga.

På kvällen var det så dags för galamiddagen, en höjdpunkt på både regionmöten och världsmöten! 
 Drink utanför balsalen på JW Mariott och så middag. SWEA Kuala Lumpurs exemplariska hantering av Världsmötet kulminerade verkligen den här kvällen då vi blev bjudna på både fantastiska dansuppträdanden, modevisning och en utsökt middag. Nedan bild på SWEA KL.  

Detta var mitt första Världsmöte och jag blev verkligen frälst precis som den duktiga och roliga konferenciern under kvällen uttryckte det - Halleluja!


fredag 18 mars 2011

Fredag - föredrag, workshops och middag på Hakka..

Hela förmiddagen fick vi lyssna till föredrag och först ut var Per-Arne Hjelmborn, den svenska ambassadören på ambassaden här i KL: Han berättade bla för oss hur intressant det är att bo i Asien mitt i en mycket dynamisk region.

Visste ni att det finns hela 4 miljarder människor i Asien? De tre största ekonomierna är naturligtvis Kina, Japan och Indien. Det finns hela 130 miljardärer (personer alltså) och 2 miljarder mobilabonnenter i Asien.

Han delade också med sig berättelsen om hur han själv tagit kontakt med den Malaysiske premiärministern för att tillsammans med regeringen i Malaysia organisera och genomföra ett 'Innovationsforum' i samarbete med svenska företag för att presentera innovativt svenskt tänkande inom flera områden bla miljö, CSR, corporate amd social responsibility, dvs svensk socialpolitik. Dessvärre kommer denne trevlige och initiativrike ambassadör inte att finnas på plats här längre än fram till juli i år då ambassaden kommer att börja stängas ner för verksamhet som en del av UD's besparingar. Istället kommer det att finnas ett konsulat i Kuala Lumpur.


Därefter fick vi ett föredrag om Sverige från Svenska Institutets nya generaldirektör, Annika Rembe. Hon berättade och visade också statistik på inom vilka (de flesta) områden där lilla Sverige med bara 0,14% av världens befolkning ligger högt uppe i 'ranking' såsom inom demokrati, innovation, världens näst mest konkurrenskraftiga land och fjärde mest miljövänliga land. Hon berättade också att Sveriges kärnvärden, dvs vad som mest uttrycker vad vi står för i andras ögon är: nytänkande (innovationer), öppenhet (ett av världens mest interntaionaliserade länder) , trovärdiget (vi är pålitliga) samt omtänksamhet (svensk socialpolitik). Hon berättade också en hel del om Världsutställningen i Shanghai och Sverige-byggnaden och insatsen där. Svenska Institutet.

Sist men fantastiskt underhållande och mycket intressant var föreläsaren Fredrik Härén, sedan flera år tillbaka mycket känd och underhållande författare till flera böcker som översatts till massor med språk (snart även på ryska). 'Idebok' som blivit utsedd till en av '100 best business books of all times' samt hans senaste alster, 'The developing world' är några av hans böcker. 

Fredrik är en mycket rutinerad och fantastiskt duktig föredragshållare som kåserar om vikten av kreativitet och utmanar alla västerlänningar med frågan om man inte borde börja lära av kineserna och asiaterna när det gäller innovation och kreativitet. Han argumenterar att vi svenskar bör se upp så att vi inte blir omkörda av just Asien (han bor själv i Singapore och tidigare Beijing) som utvecklas mycket snabbare och har en mer öppen attityd till förändringar än vad väst-världen inklusive Sverige har.

Som ett föregångsexempel på hur vi alla borde göra, tog han 'Årets kock' som år efter år i nutid har vunnit stora utmärkelser internationellt för bästa kockarna just för att de vänt sig utåt, arbetat i flera olika kulturer och lärt sig många olika saker för att senare (precis som kineserna) återvända hem till Sverige (Kina i deras fall) och använda all den kunskap man hämtat in utifrån till nya kreativa lösningar. 
Jag rekommenderar att ni går in och tittar på Fredriks båda sajter: www.interesting.org samt www.thedevelopingworld.com
Folk som bara stannar hemma blir 'hemmade' resonerar han. Mycket bra!

På eftermiddagen var det dags för workshops i olika grupperingar. Vi 'brainstormade' om Medlemsrekrytering, Sponsring/Fundraising, Stadgar och Utbildning samt SWEA idag - SWEA imorgon. 

Berättar mer om det en annan dag... avslutar med en en bild från livliga och roliga restaurang Hakka på kvällen samt folkvimmel i Kuala Lumpur...













torsdag 17 mars 2011

KL torsdag kväll... samt meddelande från SWEA Japan

Efter regionmöte med ÖEMA (Östra Europa och Mellersta Afrika) som gick enligt planerna och förutom alla tips och ideer så lärde jag mig att 60% av all Sweor i världen finns utanför USA och 40% alltså i USA. Även Agneta Nilsson bor ju i USA sedan mycket länge och det var ju där hela SWEA-sagan började 1979.

Nedan lite fler bilder på torsdagskvällen vid poolen på 6:e våningen på Mariott. Vi fick se och applådera både Agneta Nilsson, SWEA’s grundare och Åsa-Lena Lööf, SWEA’s Internationella ordförande tillsammans med alla regionordförande för alla de sju regionerna inkluderat Ingrid Westin, vår regions ordförande. 

Det unga, vackra svenska ambassadörsparet  Per-Arne och Anette Hjelmborn (bild nedan) talade innan maten och bland annat fick vi lära oss att det i Malaysia finns ca 120 svensk-relaterade företag och ca 500 svenska personer bor i landet. Varje år får man besök av ca 50 000 svenskar som kommer för att turista. Dessvärre är den Malaysiska ambassaden en av de ambassaden som kommer att stängas ner.

Återkommer i morgon..


Vi har fått mail från SWEA Japan, så här skriver deras ordförande Jeanette Steenbrink:

Alla Sweor i Japan mår bra och ingen har kommit till skada. Dock är det ju så att alla är lite omtumlade och uppskakade. Dessutom har de flesta lämnat landet nu för en tid framöver och vi vet inte för hur länge, då det verkar förvärras. Det var väl ingen som kunde förutse detta när man flyttade dit, jordbävningar det visste vi ju men inte detta. 
Vi kommer att påbörja en insamling för de drabbade, vi vet redan nu att flera japansk-svenska familjer som drabbats, i det mest utsatta området. SWEA Japan vill hjälpa till och gör en insats, vi får se på vilket sätt det ska göras.Tack för all er omtanke Det är verkligen mycket värt i dessa tider!

Med alla Japan Sweor i åtanke och deras familjer så tackar jag för allas tankar och ert stöd i form av epost och FB hälsningar.
Jeanette Steenbrink
SWEA Japan ordförande

Kuala Lumpur torsdag, regionmöte..


Nu har vi kört igång, halva dagen har ägnats år sk förmöte i de sju olika regionerna med diskussioner och ide-utbyte mellan oss avdelningsordförande i respektive region. I ÖEMA, som Moskva tillhör finns här Zurich, Stockholm, Aten, Munchen, Wien, Budapest, Västerås samt Istanbul, Geneve och Dubai representerade. Den enda som saknas är Warsawa som inte kunde komma i år.   

Mycket diskuterande som vanligt och rapporter från de olika avdelningarna vilket var givande och intressant. Vi fick också träffa Åsa-Lena Lööf, SWEA's interntaionella ordförande som kom förbi och berättade lite om SWEA Internationals arbete. Christina Moliteus presenterade en del av PR-komittens nyproducerade PR/reklam-material som vi alla kan få ta del av och använda i de lokala avdelningarna - se bild. 

Lunchen intogs här på JW Mariott och det var naturligtvis gott och trevlig och bla så drack vi de trevliga guava-juicerna i vackert grönt och rosa som ni ser här intill. 
 
 Ikväll har vi Välkomstdrink vid poolen och i morgon blir det workshops och Världsmötes-konferens. 

Jag avslutar så länge med en dikt av Tage Danielsson som vår regions fd sekreterare, Anna Rönnerskog skickade till oss och handlar om vänner, så passande för SWEA: 

En droppe droppad i livets älv
Har ingen kraft att flyta själv.
Det ställs ett krav på varenda droppe.
Hjälp till att hålla de andra uppe.

onsdag 16 mars 2011

Kuala Lumpur onsdag, ankomst...

Äntligen landade jag i KL efter att klockan visar 24 timmar senare,  pust... Först 4 1/2 timma till Dubai så väntetid där ca 3 timmar plus en timmas försening sittande i planet när de skulle byta en dator. Ok visst, bättre en bra dator än en som inte fungerar.. sedan ytterligare sju timmar med Emirates från Dubai till Kuala Lumpur. Varför flyger inte Aeroflot hit? Det skulle ju vara perfekt....

30 grader i skuggan och fuktig luft slog emot mig när jag kom ut och skulle leta upp min taxi, wow det kändes såå skönt med värme igen... Taxi från flygplatsen kostar ca 70 Malaysiska Ringgiter (MYR)  (den lokala valutan som enkelt multipliceras med två för att få svenska kronor) dvs 140 svenska kronor - det tog ett tag att komma in till stan ca 40-50 minuter på till början fyrfilig motorväg som passerar genom ändlösa palm-plantager - de kanske odlar dadlar? Väl närmare och närmare stan så tätnar trafiken och det känns att man kommit till en storstad.

Massor med bilar, neonskyltar, affärer på varandra men samtidigt mysigt på något sätt och modernt.. Lokalbefolkningen verkar avslappnade och trevliga. (27 miljoner innevånare totalt i Malaysia vara ca 1,6 miljoner bor inne i KL och ca 7,2 miljoner om man räknar med ytterområdena). Väl inne på SWEA-konferensens officiella hotell, JW Mariott, ett jättefint 5-stjärningt hotell mitt i KL så känns allt mycket bra. Som vanligt är allt super-välorganiserat. Efter incheckning går jag en trappa ner och blir välkomnad av den lokala SWEA-avdelningen med ordförande Maria Kjellberg Harkins m fl som säkert lagt ner ett jättejobb på att få Världskonferensen att fungera. Får min välkomstpåse och inser efter att ha tittat på programmet att i kväll är enda lediga tiden jag har.
 Så, snabbt upp på rummet där jag träffar min trevliga rumskamrat Ulrika Gyllenhammar (nej hon är inte släkt med PG) men kommer från Göteborg och bor sedan 17 år i Telemark söder om Oslo. Hon är, som jag ordförande i lokala SWEA-avdelningen där så det blir konfererande för henne också.  

Hon berättar att det är några som ska sticka iväg och ta en drink uppe i ett hotell som heter Traders så jag bestämmer mig snabbt för att hänga på. Vi åker taxi ett tag och kommer så upp i Sky-baren som är en poolbar med fantastisk utsikt över de berömda Petronas Twin Towers, (de var världens högsta byggnad fram till 2004) och är fortfarande världens högsta tvilling-torn.

Så medan vi drinkar och tar lite bilder på 'the skyline' så kan man bara förundras över hur bra det är att vara svensk kvinna och medlem i SWEA - alla är supertrevliga och Kuala Lumpur känns som ett perfekt ställe att tillbringa några dagar. Tropisk värme i kombination med gator fullpackade med affärer, hotell, bilar men ändå inte jobbigt. Från skybaren på Traders med öppna fönster mot himlen är stämningen nästan lite mystiskt varm och tropisk samtidigt internsiv och helt underbar. Det känns nästan som om man stigit in i en 'James Bond-film.'... hinner inte skriva mer nu, klockan är redan mycket måste sova, skriver mer i morgon...


måndag 14 mars 2011

Donera till Rädda Barnen, samt Hur säker är kärnkraften?

För dig som vill hjälpa barn i Japan fick jag idag detta, du kan donera från din mobil eller via plus/bankgiro: Rädda Barnen mobiliserar för barnen i Japan

Här är länk till DN's Kärnkraftsskolan - Hur säker är kärnkraften? 


Grattis till Katya och Carl!

Katerina Cronstedt har just nedkommit med sitt andra barn, en liten pojke som ska heta Victor - bild guldklimpen finns på Öppna Förskolans blogg här.

Stort Grattis till hela familjen Cronstedt!

lördag 12 mars 2011

Konferens om att göra business i Sverige..

The Russian law firm Pepeliaev Group and Swedish law firm LINDAHL are delighted to invite you to the conference Doing business with Scandinavian countries: Swedish experience which will take place on March 18th 2011 at the World Trade Centre, Krasnopresnenskaya Embankment 12, Entrance 7, 2nd floor, Amur hall. More detailed information on the event can be found in the attached programme and registration form.Please note that participation at this event event is free-of-charge.
The working language of the event will English, with simultaneous interpretation provided for those who require it.  To register for the event, please contact Julia Veselova by e-mail on j.veselova@pgplaw.ru
Maria Sarkisova
Commercial Manager
Russo-British Chamber of Commerce
Tel: +7 495 961 2160
Mob: +7 909 639 5591

Första Ipad2 köpt av en ryss..

En ryss om köade i New York i 24 timmar fick köpa den allra första Ipad2:en igår då den nya versionen började säljas... Ryssarna är ju kända för kö-teknik så ja.. Grattis! Källa: FinamFM
Länk till Ipad2

Miss Russia 2011 - här är hon...

Natalia Gantimurova från Moskva kröntes till Miss Russia den 5:e mars och kommer att representera Ryssland i Miss Universum-tävlingen.

Länk till Miss Russia-sidan.

fredag 11 mars 2011

Moskva, världens miljardär-tätaste stad!

Ja, så är det gott folk, de forna kommunisterna är numer miljardärer - förra året var det New York som toppade listan med flest miljardärer men nu har Moskva återtagit plats nummer 1 med 101 dollar-miljardärer av världens 1 210 stycken. Här är artikeln och listan med Rysslands rikaste från Moscow Times.

När det gäller länder så leder ändå USA med 413 stycken och Kina med 115 sådana personer. Oljan är på topp så det hjälper ju ryssarna...
Världens rikaste man är Carlos Slim från Mexiko
.
Här är länken till amerikanska tidskriften som årligen gör de här listorna:  Forbes artikel.

torsdag 10 mars 2011

Romanovpalatset

Idag hade vi ett besök på Romanovpalatset, där den förste Romanov-tsaren växte upp, på schemat. Nedan några av Rutas trevliga bilder..jag undrar lite vad som finns i den där kistan....









































Moodswings premiär för herrkollektioner

Moodswings, den trevliga modebutiken där vi hade modevisning med Swea Moskva innan Jul, med sin ägare Katia Nozhkina samt vår egen Pia Alexandersson bjöd in till premiär-kväll med herrmode den 3 Mars... här kommer lite bilder... Butiken ligger på Nikitsky Bulvar 17.