onsdag 29 februari 2012

Mer om Sergei Magnitsky i Dagens Nyheter

 Intressant läsning från Dagens Nyheter...

'Peter Wolodarski: En rättsprocess som ringar in Putins ryska mörker'

Söndagskrönikan – Peter Wolodarski.
Han var en 37-årig skattejurist som upptäckte ett gigantiskt bedrägeri mot den ryska staten. Men när Sergej Magnitskij vittnade mot tjänste­männen på inrikesministeriet blev han själv ­gripen, ­fängslad och torterad.
En rättsprocess som ringar in Putins   ryska mörker

Läs hela artikeln här...

Celluliter

Bästa maten
Expressen skriver om hur du bäst undviker att få celluliter i huden...

'Så kan du motverka de envisa celluliterna...'

Besväras du av de där groparna som gärna sätter sig på rumpa och lår? Tidningen Må Bra listar några knep som kan motverka celluliterna. Läs mer här.

Försiktighet..

Läste någonstans att det historiskt sett har nträffat en del incidenter just innan val i Ryssland - av den anledningen kan det eventuellt vara en bra ide att i den mån det är möjligt att undvika stora folksamlingar nuoch fram till och med söndag...

måndag 27 februari 2012

Klänningarna från Oscars-galan

Kul att se alla fina klänningar eller hur?

Bildspel från The New York Times

Samma tidning har länkar till de viktigaste utnämningarna,, klicka här.

Sveriges nya lilla prinsessa

Prinsessan Estelle fotograferad fyra dagar gammal. 

Bilderna är tagna på Haga Slott. Koftan är stickad av Kronprinsessans mormor Alice.

"Foto: Kungahuset.se"

Mat-Tina till Scandinavia 22 och 23 mars

Tina Nordström eller Mat-Tina som hon ibland kallas kommer att 'gäst-kocka' på Scandinavia torsdag och fredag 22-23 mars.

SWEA Moskvas Vinprovning fredagen den 23:e kommer därför troligen att omvandlas till Middag på Scandinavia. Ännu är inte menyer pch priser klara men vi återkommer till det.

Håll utkik!

söndag 26 februari 2012

Fredrik Wadstrom om Kulturlivet i St Petersburg

Lyssna till inslaget fran Kosmo i Sveriges Radio har.

Sankt Petersburg har fostrat några av de största namnen inom internationell litteratur, musik och bildkonst, men trots en rik samtidskultur har Sankt Petersburg numera svårt att göra avtryck.

Kosmos Fredrik Wadström och Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin har varit i Sankt Petersburg, den största staden i Östersjöregionen med fem miljoner invånare.
Möt konstnären Tsaplya eller Olga Jegorova som hon heter, från konstnärsgruppen Chto Delat - Vad bör göras - där hon ingår är ett tiomannakollektiv med författare, filosofer och konstnärer. När det gäller den traditionella kulturen satsas det stort, säger Tsaplya, här finns konstsamlingarna på Eremitaget och Mariinskiteatern med världsdirigenten Valerij Gergiev som konstnärlig ledare, vi har Ryska museet med samlingar från medeltida ikoner till modernismen. Men situationen för samtidskonsten kan ´bara beskrivas med ett ord: tårar. Tsaplya säger att det inte är någon slump att medlemmarna sökt sig till varandra för att skapa sitt eget sammanhang i brist på en vettig infrastruktur för samtidskonsten.
John Mann PR-chef för Nya Holland, Sankt Petersburgs största kultursatsning visar sina planer. Foto: Gunnar Bolin Stadens största kultursatning är Novaya Gollandia - Nya Holland - på ön belägen i centrala Sankt Petersburg ska de gamla 1700-tals byggnaderna göras om till konstmuséer och utställningslokaler. 2017 ska det hela invigas och ambitionen är att det ska bli norra Europas viktigaste kulturella centrum. Allt detta görs med oligarken Roman Abramovich pengar och Fredrik Wadström och Gunnar Bolin träffade hans PR-chef John Mann på ön och fick en inblick i vad det Nya Holland kan bli.

Det statliga gasbolaget Gazproms nya centralkontor med ett torn på 403 meter planerades in alldeles invid det gamla Sankt Petersburgs stadskärna och just vid de delar som är skyddade av UNESCO som världsarv. UNESCO varnade Rysslands regering  - om tornet skulle byggas skulle man överpröva Sankt Petersburgs plats på världsarvslistan. Nu är planerna ändrade och tornet flyttat till förorten och dess framtid är oviss, men begreppet Gazpromtornet lever kvar som ett exempel på hur illa det hade kunnat gå enligt många Sankt Petersburgbor. För under de senaste åren har kritiken mot rivandet av gamla hus och byggandet av nya vuxit allt starkare, och en som varit en av ledarna för den rörelsen är arkitekturprofessorn Margarita Shtiglits.

Hör också om teaterlaboratoriet ON TEATR och avantgarde-rockbandet Iva Nova.
Ett program av och med: Fredrik Wadström och Gunnar Bolin
Producent: Marie Liljedahl

Tsar Putin i SvD

Svenska Dagbladet portratterar Vladimir Putin.

I tolv år har Vladimir Putin styrt Ryssland. Nästa söndag väljs han återigen till president och det innebär att stölden av ryska naturtillgångar fortsätter. Putin och hans vänner har under 2000-talet genomfört den kanske största kuppen i världshistorien och tagit kontroll över företag värda minst tusen miljarder kronor. 

Las hela artikeln har. 

lördag 25 februari 2012

Äventyrsresor i Ryssland

Annette Loftus, amerikanska som hållit till i Moskva under en längre tid driver en resebyrå Aspera Travel, som ordnar äventyrsresor i Ryssland, se inslaget från Russia Today om Annette:

Om Putin och ryska valet från DN

Läs om Vladimir Putin och President valet om en vecka i Dagens Nyheter:

En allt djupare klyfta skiljer dem som avskyr Vladimir Putin från dem som avgudar honom. Ändå väljs han med säkerhet till president om en vecka. Men en gång var Rysslands starke man en vanlig småbuse hemma i Leningrad. 'Kraftkarl och buse – älskad och hatad'

torsdag 23 februari 2012

De stolta föräldrarna...

Grattis Grattis!

Maslenitsa fre, lör, sön 24-26 februari Program

I år firas Maslenitsa - Pannkaksfestivalen i Gorky Park och inte på Röda Torget som tidigare. Läs programmet etc här på engelska - wow!

http://www.maslenitsa2012.ru/eng_home

Filmvisning på ambassaden den 14 mars

Välkomna till årets andra filmvisning på ambassaden! Onsdagen den 14 mars kl. 18.00 visar vi filmen Apflickorna (regi: Lisa Aschan). Filmen fick nordiska priset på Göteborg Film Festival (Dragon Award Best Nordic Film) förra året samt  fyra Guldbaggar för bl. a. Bästa film i år.
Filmen visas på svenska utan översättning, med svenska textremsor.
Efter filmen bjuder vi som vanligt på lite vin och tilltugg och då kommer det naturligtvis att finnas möjlighet att diskutera filmen och umgås både på svenska och på ryska.
Handling: Apflickorna är en modern western om makt, sex och djur. När Emma möter Cassandra påbörjas en relation fylld av brutala fysiska och psykiska utmaningar. Emma gör allt för att bemästra spelets regler. Gränser överskrids och insatsen blir högre och högre. Trots det kan Emma inte motstå den berusande känslan av total kontroll.
Trailer
Föranmälan behövs. Vänligen meddela Ekaterina Hohlova på
ekaterina.hohlova@foreign.ministry.se
eller (495) 937 92 00 om ni tänker komma.
Välkomna!

Det blev en Prinsessa!














Grattis säger vi till Prinssessan Victoria och Prins Daniel! Så här säger Prinsen i Expressen:

Sverige har fått en ny tronarvinge.
Victoria och Daniel har blivit föräldrar.
Klockan 04.26 i dag torsdagen den 23 februari föddes den 51 centimeter långa och 3280 gram stora prinsessan.
– När jag gick från rummet låg den lilla prinsessan på sin moders bröst och såg ut att ha det väldigt mysigt, sa prins Daniel på en presskonferens.

Läs mer i Expressen här. 

Fosterlandets Försvarares Dag idag!

Den 23:e februari, dvs idag innfaller Fosterlandets Försvarares Dag (det var tidigare Röda Armens dag) - dagen markerade från början röda armens stora rekrytering inför oroligheterna 1918. 1949 döptes den om till Ryska Armens och Flottans Dag och efter Sovjetunionens fall kallas den nu för Fosterlandets Försvarares Dag. 

Det officiella firandet rör alltså personer som tjänat i de väpnade styrkorna, både män och kvinnor men den senaste tiden har dagen mer och mer kommit att bli männens dag, som en motvikt till Kvinnodagen den 8:e Mars. Veteraner kommer att paradera på gator och torg, man lägger blommor och kransar på den okände soldatens grav invid Kremlins mur och många kvinnor ger små presenter till sina män, pojkvänner, fäder söner och manliga kollegor. 

Att hylla männen i ens liv är ju en trevlig tradition att haka på!

lördag 18 februari 2012

SWEA Moskvas mars-program...

Nu är mars-programmet nästan helt klart, massor med roliga aktiviteter... Klicka här för att se hela programmet på vår hemsida.

På kvällsaktiviteterna är även du som inte är medlem i SWEA varmt Välkommen  - kvinna eller man spelar ingen roll! Välkommen! Anmälningar etc se länken ovan.

Några axplock..

Torsdag 1 mars kl 10.30 - 'Friluftsdag i Rosinka' - vi åker skidor, gymmar och lunchar tillsammans i Rosinka, norr om Moskva. Fantastiska skidspår!

NYHET! Fredag 2 mars kl 11.00-13.00 'Överlevnadsryska' hos Margareta - 'I affären' -  vi träffas hemma hos Margareta tillsammans med hennes ryska lärarinna Seda och lär oss de viktigaste fraserna, tal-ryska, som behövs för att handla i ryska affärer.

Tisdag 6 mars kl 10.15 - Heidi Lepper hos Anna Karin 'The Positive Thinking Child'  - vår föreläsningsserie med Heidi fortsätter - den här gången lär Heidi ut hur man kan hjälpa sitt barn att tänka mer positivt.



NYHET! Torsdag 8 mars kl 13-15 LUNCH på helt NYA Cafe PAUL, Tverskaya  - ett nytt franskt cafe har öppnat på Tverskaya (nära Pushkinskaya metro - NYA och gamla medlemmar hälsas välkomna att äta lunch med Anna och Kristin eller bara kom förbi och ta en kaffe! Anmälan till mig, ordfsweamoskva@gmail.com


NYHET! Tisdag 13 mars kl 12  - Davina Garrido de Miguel visar sina tavlor i O2 loungen längst upp i Ritz Hotel - vi får en privat visning av duktiga engelska Davina som är konstnär och bott länge i Moskva. Hon berättar om sin år i Moskva och sina tavlor  - vi tar en kaffe och te tillsammans. Läs mer om Davina på henne shemsida här: http://davinagarrido.com/


Torsdag 15 mars kl 19 'Childhood' - Britta Holmberg föreläser på Scandinavia - Vi har lyckat bjuda in Britta Holmberg från World Childhood Foundation, H.M. Drottning Silvias välgrenhetsorganisation med fokus på barn! En mycket intressant kväll då Britta som är ansvarig för ryska projekt kommer att berätta vad Childhood stöder i Ryssland. Mycket spännande!

Lördag 17 mars kl 18 - Middag på Scandinavia med föredrag av en före detta rysk spion, Boris Grigorjev - på svenska! En härligt intressant och spännande lördags-kväll på Scandinavia över en bit mat. En riktig f.d. rysk spion berättar på svenska om när det begav sig för oss! En toppenkväll!

Onsdag 21 mars kl 11-14 - 'Indisk matlagning' och lunch med indiska 'Vidhya Velangi' från 'Kurry Korner' hemma hos Anna vår ordförande. Vi läs oss laga bla den supergoda rätten chicken tikka masala mm och sedan lunchar vi på det vi tillagat. Inspirerande!

Fredag 23 mars kl 19 'Vinprovning' på Scandinavia med Marina och Kristin - boka in redan nu - trevlig vinprovning i glada vänners lag!

Mer är på gång!...

fredag 17 februari 2012

Lägenhetshotell - 'Serviced apartments' i Moskva

Fick för ett tag sedan frågan om var man hittar korttidslägenheter med service som städning etc Här kommer några alternativ att kolla upp:

www.cityrealtyrussia.com
This American owned company will be able to assist you with whatever range of accommodation you are looking for. City Realty not only has a good selection of apartments, but can also find you a place to stay in one of the numerous minihotels
and bed and breakfasts.
Visa support 28€, registration 40€.

www.foursquares.com
Four Squares is one of Moscow’s well-known leaders in serviced apartment rental. To cater to both business and leisure guests, the company’s apartments vary in price, room number, style and location. Four Squares carefully selects and monitors the quality of all the properties. Their online apartment search engine is easy to use and very helpful for selection; all apartments are presented with pictures and a detailed description of amenities and handy facts such as walking distance to the metro and location highlights. All apartments include fully-serviced kitchens, weekly maid service, free high speed internet, free satellite TV with foreign-language channels, and flexible check-in/check-out times.
Prices range between 4,000-7,500Rbl per night.

www.likehome.ru
Like Home has over 100 luxury serviced apartments in the city centre and is a good option for those seeking more independence and privacy than a hotel can offer. All apartments have been completely renovated by western standards and look like a home you would want to live in, rather than rent for the week. Like Home also offers visa and airport and train station transfer services. Apartments are serviced and equipped with modern amenities, towels and linens, cleaning service and fast internet. Their website showcases each place comprehensively so you know what you're paying for.
Minimum two night stay.

Semmelmannen....

Det finns en anonym bloggare som kallar sig Semmelmannen (klicka på föregående så kommer du dit) som bloggar om... ja, semlor!

Läste om detta i senaste Allt Om Mat - kul va?

Han går just nu runt i Stockholm och provsmakar semlor på olika konditorier. Detta ska hålla på mellan den 1-21 februari, alltså just nu - läs vad han skriver:

När dagen med stort F närmar sig något så rasande snabbt blir det återigen uppenbart att behovet av Semmelmannens konsumentupplysande uppdrag är skriande. Från höger och vänster (på flera sätt faktiskt) väller frågorna och förfrågningarna in om var de godaste semlorna finns, och varför Semmelmannen ännu inte besökt just deras favoritbageri. Och sanningen är den att om man som jag tar en sak, en semla och en dag i taget, ja då hinner man inte med alla Stockholms semlor, ens under två säsonger. Samtidigt bäddar ju detta för en fortsättning även 2013 och det vore väl alldeles särdeles trevligt. Jag är gärna er ödmjuka tjänare i semlornas mytiska och mystiska värld även nästa år. 
Ni kan räkna med massor av tips när det väl är dags för fettisdag, fram tills dess får ni mejla eller twittra till Semmelmannen för unika enskilda tips. Här är alla testade semlor fram till idag:

http://semmelmannen.tumblr.com/archive

Vidare:

'Det är proportionerna som gör semlan. Inte överflödet av grädde.'

Eller detta som är mer...poetiskt...

'Jag har ju i och för sig snuddat vid ämnet tidigare, att kankse finns det fler likheter mellan människor och semlor än vi tror. Utseende och yta är viktigt för den första kontakten, men i slutändan är det ändå oftast mandelmassan som räknas.'

Klicka här för att komma til vårt eget recept för att baka semlor.

Intervju med Metros VD

Metro Cash and Carrys VD intervjuas i Moscow Times idag, läs här.

torsdag 16 februari 2012

B Gates 'School of Success'

Nästan alla har väl sett det här?.. - jag lägger ut det i alla fall..


Svensk musik i Moskva

Från Kulturavdelningen på Svenska Ambassaden kommer följande info om svenska musiker som kommer till Moskva under våren - obs översatt fritt via google translate..

Under våren väntar vi på så många musikaliska händelser som vi har beslutat att avsätta dem till en separat utskick. Svensk musik är oftast förknippas med de populära ljudet av ABBA, Roxette, Ace of Base, osv, men i Sverige idag, tusentals konstnärer att arbeta i många olika stilar. Vi skulle vara glada om du vill att uppskatta mångfalden av svenska musik och besöka en av vårens konserter.
Sounds Of SWEDENDen TORSDAG 1 mars kl 21:00 på klubben "16 ton" konsert kommer att äga rum under evenemanget, tillägnad främjande av den svenska musik i Ryssland.
Med stöd av Export Music Sweden och Sveriges ambassad i klubben "16 ton" kommer att utföra 1 mars Jay-Jay Johanson, Loney Dear och löftet och Monster.


Och om Jay-Jay är välkänt i Ryssland kommer Loney Dear uppträda för första gången i Ryssland. Loney Dear - en skapelse av multiinstrumentalisten och tidigare professionell cyklist Emile Svanangena. "Det sublima och vackra indie-pop, följt av en innerlig mini-orkester" - så beskrivs av sina beundrare. Solist Promise och Monster från den mystiska brunetten Elven röst kallade kvinnornas version av Jose Gonzalez.
Detaljer om webbplatsen för ambassadenKöp biljetter på nätet www.16Tons.ru, klubben i hand (gatan Presnensky Val 6) och 8 (499) 253-1550.
Solar Fields och Sync24 i klubben "16 ton"April 15 kl 20:00 på klubben, "16 ton" kommer att hållas Privat Ultimae Session - avdelningen fest med kända konstnärer som arbetar i genren psykedelisk ambient / chillout-musik. Eftersom chefen gästen tala svenska konstnären Magnus Birgersson med projektet Solar Fields, de välkända finsmakare av högteknologiska omgivnings-och downtempo. Bolaget kommer att Daniel Magnus Segerstad av kolbaserade livsformer med sitt soloprojekt Sync24.
Köp biljetter på nätet www.16Tons.ru, klubben i hand (gatan Presnensky Val 6) och 8 (499) 253-1550.
Festival ASTRALC 20 till 22 april i Moskva, under en informativ stöd för ambassaden att vara värd för internationella festival för modern instrumentalmusik ASTRAL. ASTRAL - den viktigaste händelsen för fans av modern atmosfären instrumental musik i Ryssland. Venue - Club Mjölk (www.milkclub.ru)Festivalen gästas av den svenska gruppen och PG.Lost MoonlitasilorHemsida: http://fbits.ru/astral2/Information om grupperna:PG.Losthttp://www.facebook.com/pglostMoonlitasilorhttp://www.facebook.com/moonlitsailor
Under våren nordvästra Ryssland förväntas också elektronisk musik festival SWElectronica. Och i februari kommer fans av klassisk musik i S: t Petersburg behaga en konsert i Eremitaget teatern under kontroll av svenska ledare Mats Liljefors.Se upp för meddelanden på vår webbplats och på sidorna av det svenska hemmet i MySpace och Facebook.Vi ses på konserterna!Sveriges ambassad i Moskva

Maslenitsa 24-25-26 februari

MASLENITSA, pannkaks-festivalen, där ryssrana firar vinterns slut kommer i år att äga rum från den 20:e febuari fram till den 26:e februari med störst fokus på helgen.
 
Många evenemang och festligheter kommer att hållas på flertalet platser runt om i Moskva bla Röda Torget, Revolutionstorget och Gorky Park. Men även på platser som Kolomenskoye, Lyublino, Izmaylovo, Lefortovo, Kusminki


Läs mer om vad Maslenitsa är etc. från mina inlägg förra året - klicka här. 
Och här. 

Nedan mer detaljerad info om Maslenitsa 2012-översatt via Google translate... från: http://strana.ru/journal/20911538

Farväl till vintern, sista veckan innan fastan, den sista vintersemestern av året: kommer Carnival 2012 att bli ännu bredare och roligare än tidigare år. Återigen kommer hela Ryssland pannkakor, som leds av en ring, be om förlåtelse och bränna chuchelko, hälsning våren. Var att gå till köpcentret Pancake inte missa det roliga?Moskva. Gorky Park
Årets stort versalt "pannkaka" festligheter flyttade till Vasilevsky härkomst i Gorky Park. Arrangörerna är redo att bevisa att Moskva är ingen bättre plats för osten i veckan.
Således "Bred Maslenitsa" i Gorky Park: gå 24 februari (14-21,00), 25 och 26 februari (12-21,00). Innan man går in löfte Pancake installation i parken - ". Firebird" åtta meter skulptur av Nicholas Polissky Utan misslyckas - försäljning och pannkaka rader. I staden (gamla ryska lösning) kommer att gå till gatuförsäljare som säljer populära utskrifter.
På stora scenen - Folk, rock och etniska. För barn (i en speciellt uppvärmd tält) - och konserter och master classes. Telefonkonferens mellan Gorky Park (Moskva) och Trafalgar Square (London), i dessa dagar i den brittiska huvudstaden är också den "ryska Carnival".
På söndag natt festligheter officiellt färdig: förbränningen av Carnival, skratt och rop. Och vintern är över - som det var det inte.Moskva. Kolomenskoye
I reservatet kommer att "Kolomna" Moskvaborna kunna gå rätt på två skäl. Celebration börjar på lördag, 25 - på fältet vid Big Commerce Street, vid tiden för dagen.
Vill du bli Barkers? Programmet för konkurrens rim och folkdanser, danser och Spring Zaklichki (zaklikanie första fåglar). Försök att folk spel: jogga med en massa pannkakor i en liten skål, inte släppa någon. "Städer" och striderna på påsarna garanteras.
26 Antalet semesterdagar "delas i två." På Stora Field smederna en master class på smedens, kommer att slåss "vägg ​​till vägg" (som, utan att detta på Förlåtelse söndag?).
På andra våningen i Kolomna, nära palats Tsar Alexei Mikhailovich (14-16,00) kommer att berätta om Fastlagsfest i XIX-XX-talet. Kommer Moscow State Historical-geografisk teater, kommer teatern att vara Punch - en som hade gått igenom gatorna, "representerade."
Peter I, ägare till Kolomna Palace, också kommer att delta i det roliga. Och olja kommer att vara fyllda. Hittills okända, bränna det eller ej - är en historisk park. Brandsäkerhet ska vara på topp.Moskva Parks
På helgen Carnival återfinns i andra storstadsområden parker, "Troparevskom", "Dubki", "Kryukovskoye Forest Park." Enligt "RIA Novosti," kastade en kvast, att gå på styltor och hoppar i säckar i det fria, kan alla Muscovite. I "Biruliovsky arboretum" rida en kamel, och i "Kryukovskoye Forest Park" - hundspann. Kapitalet kommer att gå hela veckan.Suzdal
Vladimir-Suzdal Museum firar Maslenitsa eget, med gäss, och en mäktig man. Suzdal träarkitektur museet tillbringar en semester 2004.
Pannkaka post, dragkamp strid med snöbollar. Ratoborcheskaya team från Belenko "Rusich" Visa kamp med vapen och slagsmål. I striderna i vägg i vägg, kan varje delta. För de hungriga - äta pannkakor tävlingar. För frysta - tävlingen "Vi inte missa te," som först drack skållning te bara hällde ut ur rysk samovar. Det kommer att ta tid och matcha förrevolutionära Ryssland, "Russian Block". Ogifta män flydde till fots med en sko - att sådan utbildning före äktenskapet.
Chipet är en semester - gås slagsmål. I Pavlovsk nära Nizhny Novgorod slaget typ av gäss. I slutet av februari-början av mars, fåglarna parningssäsongen börjar, så att, tillsammans med levande gäss gäss anländer till museet, som kommer att tävla för striderna gäss. Arrangörerna lovar att ingen fågel inte ont - "Greenpeace" behöver inte oroa dig.
Söndag kul på museet kommer att fortsätta tills 14,30 och sedan flyttade till ett närliggande hotell komplex "Pushkarskaya uppgörelse." På grund naturligtvis skulle ingen bränna porträtt av Maslenitsa mellan föremål av trä arkitektur.Yaroslavl
De senaste sex åren har positionerat sina Yaroslavl Pancake Day Pancake Day som en stor land. Så högt uttalande naturligtvis måste förstärka övertygande argument. Eftersom programmet och Fastlagsfest festligheterna i staden Yaroslavl, målad från söndag till söndag, 19-26 februari.
Vid presentationen ceremonin i Yaroslavl Pancake anländer Hoppas Babkin och ensemble "ryska Song". I september förra året staden förklarades en tävling för limerickar Pancake, Pancake vecka, och folk ensembler kommer att utföra visor vinnare.
I en park på gatan nära fontän Andropov en utställning Maslenitsa dockor. Hela veckan, kommer att arbeta "rättvis serien": säljer pannkakor, souvenirer och remeselnymi underhållande saker. Det kommer att finnas bok utställningar i staden bibliotek, workshops och en filt docka Lykov, skidåkning, kite festival. Detaljerat program på staden webbplats. Det kommer att finnas bara en eldshow. Annulleras.Pskov
Om Yaroslavl har stått värd för stora Pancake landet valde Pskov stolt titeln "allryska Maslenitsa". På grund av semester och programmet kompileras med kunskap om fallet: de tre första dagarna, "Narrow Carnival", de sista fyra dagarna i veckan - "Wide Maslenitsa". Gå till den huvudsakliga Pskov Fader Frost från Velikij Ustyug - du behöver för att möta samma titel!
Pskov går med 20 och 26 februari. Går bra - inte bara öppnar allryska Fastlagsfest, men Pancake Festival "Slavic cirkel." Öppnar pjäs av Ostrovsky s "varje dag är inte söndag."
23 februari för att hedra försvarare fosterlandet kommer att vara en grön teater tappert kul: tuppar slåss, konkurrens för att lyfta vikter, historiska rekonstruktion. På lördagen kommer tävlingen att vara representanter för olje-lager tåg Tver och Smolensk Region, Estland, Lettland och Vitryssland. På kvällen Fettisdagen tända gnistor upplysta himmel lyktor och starta upp i skyn - en flashmob tänkt.
Vem vill komma inte bara en besökare, men för att bli en part i festligheterna kan registrera dig för tävlingen banden av buller ", buller, oväsen -. Pancake rabalder" Samla kvartett, färgglada dräkter att sy, spela Fife / skallran / väckarklocka / tvättbräda / flaska egen serenad kommer våren. Sista ansökningsdag är 20 februari.Veliky Novgorod
Novgorod den store och vackra på vintern är särskilt bra. Det är därför han ordnar flera Carnival.
26 februari 1230 på Victory Square (aka Sophia) är värd för stadens största festival för "Carnival", och människorna där kommer att bli en hel del. På "Pancake Maskerade" med Posadnik Sbyslavom kommer antagligen mindre: Ja, och inte Sbyslav Yakunovich tala med någon. Här kan du lära dig om ritualer oljeväxter, den Novgorod tullen trådar vintern (Gruppen träffas vid "centrum för turism utveckling" Red Hut ").
För turister finns det en folklore festival "Novgorod Carnival" (registrera dig före februari 15). Rida en häst, kommer du att se vigseln över Pancake "Bride Bride", spela i "popryguhi", "peretyagi", "ryuhi" och "hackning kål." Balagan Pertushki och varmt te.Det är inte känt om
Det mest mystiska och oförutsägbara i Ryssland - Bakshevskaya Carnival. För första gången tillbringade i skogen utanför Moskva så tidigt som 1980 studenter, går namnet först på uppdrag av arrangören av evenemang, Michael Bakshevskogo.
Bakshevskaya Carnival sker i en skog nära Moskva, så att alla gäster måste gå längs en skogsstig (bilen inte kommer att passera här.) Bakshevskaya Carnival - en nykter fest, så att ingen ger alkohol. Efter förbränning av Carnival i ängen är till vänster skräp och trasiga träd, eftersom Bakshevskaya städar upp efter sig själv.
Gång under 2005 för semestern kom mer än 7.500 personer, inte var förenligt med den etablerade ordningen, är festivalen beslöt att inte annonsera på plats inte allmänt rapporterats. Trots detta fortsätter den årliga karnevalen Bakshevskaya att samla tusentals människor, däribland utlänningar.
De som är frost-vila, vila hårdare, andra nyfikna - här! Bakshevskaya Carnival kommer att hållas den 26 februari. Det är inte känt om. För att komma till Bakshevskuyu Pancake Day, måste du hålla envist koll på uppdateringar till webbplatsen - någon gång kommer det att finnas anmälningsblankett. Registrerad begära låt - fick meddelande om koordinaterna för Carnival 2012.
Vid Fastlagsfest Bakshevskoy roundelays, storm snö fort (dess entusiaster i förväg på helgerna bygger i skogen). Spela snöbollar. Pannkaka brännskada. För att komma till clearing Bakshevskoy Maslyanitsy behöver övervinna Snow Gate till mimare, extrahera hyllning med allt: sedan torka, sedan visor. Att hålla sig varm, klä varmt och du kommer att fånga en termos te. Att hur man har roligt på Bakshevskoy Fastlagsfest, måste du veta hur man har roligt själv. Det finns inga animatörer och barnvakter, det är bara kul fester, där kostnaderna att ansluta sig.
Fettisdagen - de senaste vinter roliga festligheter. Förra veckan vantar och röda kinder från kall, slåss med snöbollar. Behovet av att tillbringa vintern så att den gamla damen inte ihågkommen som en serie av tråkiga dagar inomhus. Ät så mycket pannkaka "att bryta nu." Storm snö fort, kör i dansen, mimare spela med. Om provocera fyllda så Pancake samovozgorelos - från hela den rådande munterhet.
För vintern, rädd, sprang iväg själv. Och mars var - en solid töväder.


onsdag 15 februari 2012

Timeout - Moskvas bästa restauranger 2011

Mеню & Счет är utnämningar av Moskvas bästa restauranger organiserat av tidningen Time Out Moskva (trist att hemsidan inte finns alls på engelska) och resultatet av besökarnas och experternas, två olika röst-omgångar) röster blev så här - fritt översatt via google translate (Popular vote betyder alltså besöksrösterna):

January 26 ceremony was held restaurant award "Account Menu & 2011".January 26 sixth award ceremony "Menu & Account 2011." That evening at the InterContinental Moscow Tverskaya gathered the cream of the restaurant in Moscow: the owners, chefs, critics and fans just eat well and drink.
Recall that for their favorite restaurants on the site award voted more than 230 thousand people. After that our experts have visited the restaurants with the highest number of votes, and made the final decision on the winners.
At the ceremony, January 26 leaders of the popular vote received silver certificates, and the best restaurants in the opinion of experts - the golden diplomas and medals "Menu & Account 2011."


List of winners of the Prize "Menu & Account 2011":
 

Best new restaurant (with an average bill from 2,000 rubles):
 The popular vote - Donna Margherita 
The choice of experts - White Rabbit
 

Best new restaurant (with an average bill up to 2,000 rubles): 
The popular vote - Hall
 The choice of experts - Ulliam's
 

Best bar: 
The popular vote - Gipsy 
The choice of experts - Gipsy
 

 Best burger: 
The popular vote - Beefbar Junior 
The choice of experts - Chicago Prime

Best breakfast: 

The popular vote - Gallery
 The choice of experts - Tchaikovsky
 

 The best service:
 The popular vote - BARVARY 
The choice of experts - Megu
 

 The best tearoom: 
The popular vote - Volkonsky 
The choice of experts - Upside Down Cake
 

 The best restaurant with a "star": 
The popular vote - Bistrot 
The choice of experts - Bistrot
 

The best panoramic restaurant: 
The popular vote - White Rabbit
The choice of experts - White Rabbit
 

Best original concept: 
The popular vote - Beefbar Junior
The choice of experts - Clumba Club
 

Trend: Pan-Asian cuisine: 
The popular vote - Asiatic 
The choice of experts - Zyu Cafe
 

Folk legend: 
Rock'n'Roll Bar
 

The People's Network:
 Yakitoria
 

Also this year the first prize was given to the "Chef of the Year". The best chef in the opinion, the advisory council award was Isaac Correa (Upside Down Cake, Corner Burger, Montalto).
Special Diploma "For Contribution to the development of bar industry" was Dmitri Sokolov, the author of a number of democratic Moscow bars: All Time Bar, Aloha Bar, Dream Bar, Tema Bar, Help Bar, Free Bar, Tiki Bar, Booze Bub.
 

 For the first time the ceremony was broadcast on the site timeout.ru in real time.

Experterna bestid av: klicka här för att se den professionella juryn  

Intressant om studier i USA gentemot Ryssland - Svenskt konstprojekt mitt i rysk HBT debatt

Intressant och upplysande om studieskillnader: '10 ways being a student in the US is different than in Russia'

Läs deesutom om hur ett svenskt kulturprojekt hamnat mitt i rysk HBT-debatt - från Sveriges Radio. För den som inte kommer i håg, HBT betyder homosexuella, bisexuella och transpersoner. 

Vad har hänt med Yuri Luzhkov, Moskvas förre borgmästare?

Läs intervjun här med Yuri Luzhkov från Moscow Times. 'I am a completely free man'..

Kristinas nanny, Gulia söker arbete

Kristina
Kristina Henschen som bodde i Moskva tidigare me flyttade hem i somras hade en väldigt duktig nanny till sina tvillingar -så här skriver Kristina själv:

Vår tidigare nanny Gulia Zhvania söker arbete. Hon är supergullig, pålitlig och lagar fantastisk georgisk mat. Hon tog hand om våra tvillingar i cirka 1,5 år - talar bara ryska. Telefon till Gulia: 8 985 490 49 51




Kristina ger gärna ytterligare referens till Gulia, maila Kristina på:  stinahenschen@hotmail.com

Snart dags för semlor..

Fettisdagen är snart här, ja nästa vecka faktiskt, tisdagen 21 februari - det är dags att baka semlor eller fastlagsbullar!

Allt Om Mat har förstås en massa olika recept på Goda Semlor - klicka här..

Eller prova Eva Steinbachs beprövade recept som vi hade med här på bloggen förra året - garanterat gott.  Se nedan.. Mandelmassa finns att köpa lite varstans, innan Jul fanns det tex på Ikea men även Stockmann och flera andra affärer har - om du inte hittar se nedan finns recept på hemmagjord!


Fettisdagen är den sista dagen innan fastan startar på askonsdagen, (den 9 mars) och speciellt då var det tradition att man åt upp sej för att sedan klara av fastan som håller på ända fram till påsk. Att fasta kan ju vara en bra ide men innan dess så gäller det att frossa på. Från början åt man semlorna endast under fettisdagen och senare på tisdagar under fastan i djup tallrik med mjölk och kanel, men idag äter man fastlagsbullar när de bjuds och oftast utan mjölk. De passar verkligen perfekt i vintriga Moskva - Mums!
Här kommer Eva's recept på bullarna - dags att börja baka.

EVAs FASTLAGSBULLAR
150 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst (rysk färskjäst (drååzhi) finns i 100g paket) kan funka med torrjäst men bäst är färskjäst tycker jag -den kan man dessutom ha i frysen och ta ut vid behov!
0,5 tsk salt
1 1/2 dl socker
2 tsk kardemumma, malen (kan uteslutas)

(jag lägger i 1 ägg också för att de höjer sig lättare då)
Ca 14-15 dl vetemjöl (gärna Nordic)

Tillvägagångssätt:
Sätt ugnen på 225° C.
Smält margarinet och tillsätt mjölken. Värm till 37° C - kolla med ett finger det ska inte kännas vare sig varmt eller kallt. (Om du använder torrjäst så ska degspadet vara 40 grader i stället för 37) Smula ner jästen i degbunken tillsammans med socker, salt och kardemumma och häll över degspadet, blandningen. Blanda väl så att jästen har löst upp sig. Blanda i mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en slät deg, den ska vara lite klibbig när du tar på den. Låt degen jäsa ca 1 timma i bunke i rumstemperatur - det ska ha rest sig upp rejält. 


Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Dela den i ca 24 bitar. Rulla varje bit till en rund boll och lägg på smörad (eller bakplåtspappersklädd) plåt. Låt jäsa under bakduk i 30-40  minuter, gör pekfingertestet, dvs tryck lite på bullen med fingret, när de jäst färdigt ska bullen ca återfå formen när du tar bort fingret. Grädda i 5-10 minuter tills de får fin färg, mitt i ugnen. Ta ut och låt kallna.

Skär toppen på bullarna till lock. Gröp ur bullarna och blanda kråmet med mandelmassa. Blanda sedan massan med lite mjölk eller grädde, så att konsistensen blir mjukare.
Lägg inkråmet i bullarna, på med vispad grädde (vi gillar Valio slivki (vispgrädde) 38%, President och andra märken går också bra givetvis) och sen locket ovanpå. Pudra lite florsocker (saxharnaja
poodra) över och du har en perfekt semla.

Mandelmassa kan vara svårt att hitta i vilken affär som helst i Moskva så här kommer ett enkelt recept:
MANDELMASSA:
250 g sötmandel
2 1/2 dl strösocker
Skålla mandlarna i kokhett vatten. Skala av skalen (man trycker av dem med fingrarna). Mal dem (helst i kvarn) till fint pulver. Blanda/mixa med socker i matberedare till en slät och jämn massa.

tisdag 14 februari 2012

Alla Hjärtans Dag - Grattis!

Här kommer några tips på hur du kan fixa en lite extra god middag i kväll på Valentindagen! Tips nedan..
Grattis!

På engelska ITV-showen 'Lorraine'  såg jag idag hur man gör 'Beef Wellington med rödvinsås' verkar intressant och gott... Här finns video om hur man gör, se här

'Så vill vi bli firade' - från Aftonbladet

'Tre romantiska menyer' från Tasteline

'Mat till Alla Hjärtans Dag' från Alltommat

'Tio i topp listor' från Arlaköket

'Last minute Valentines Day ideas' från Martha Stewart

'Valentine's Day desserts' från Martha Stewart

'Bjud på alla hjärtans dag-fest' från Svenska Dagbladet

söndag 12 februari 2012

Temperatur med vindeffekt

Monika har hittat denna praktiska information: 
Idag blåser det 6 sekundmeter och 
är 24 grader kallt. 
 
Det betyder 38 grader kallt med vindeffekten!
 
Klicka här för att komma till tabellen.  

Whitney Houston

Vi minns Whitney Houston som gick bort i natt svensk tid. Nedan sången, 'One moment in time'...




Bildspel, New York Times från Whitneys liv.

fredag 10 februari 2012

Kalops och Semla med Micke på Scandinavia Fettisdagen, 21/2

Hej allesammans!
Kanske är det lite tätt på ärtsoppemiddagen men tiden går snabbt och det står inte på förrän det är påsk. Vi får en sista chans att äta upp oss inför fastan på Scandinavia där det erbjuds kalops och semla.
Vi träffas på fettisdagen den 21 februari för att njuta av menyn nedan. Den som vill ta med sig extra semlor hem kan så göra.
Ange hur många ni kommer samt hur många semlor ni vill köpa med er hem. För er som vill köpa semla, skicka också med ert mobilnummer så att ni kan koordinara allt med Scandinavia.
Datum: Fettisdagen 21/2
Tid: Börjar kl 19.30 – 20.00 när samtliga kommit.
Plats: Scandinavia
Ingår:
Mat: Skånsk kalops med inlagda rödbetor och saltgurka. Semla (hetvägg om så önskas)
Dryck: Carlsberg, Kaffe/Te
Pris: Endast 1250 rubel + 10% eller mer i dricks. (kom ihåg att de gör detta helt utanför vanliga menyn så generös dricks är uppmuntrande för att fortsätta denna serie kulinariska högtider)

Deadline för anmälan: Fredagen 17/2
Kostnad för take-away-semla: 200 rub/stycket.

N.B. Anmälan = betalning. Om ni inför middagen får förhinder, vänligen ordna ersättare eller skicka pengar på lämpligt vis till mig. Detta eftersom maten är en specialbeställning enbart för oss och Scandinavia har redan tagit kostnader för inhandlandet av råvaror.
Välkomna!

Anmälan till Micael: Micael.Timonen@EF.com

Tårta och te till söndagsmiddagen

Häromdagen när vi hade träff hemma hos Anna Karin blev vi bjudna på en supergod och enkel att tillaga tårta!

Ute i vimlet i Moskva provade jag dessutom förra veckan nedanstående goda 'Marockanska te' - rekommenderas!


Anna Karins urgoda marängtårta!

Anna Karins Marängtårta

4äggvitor
3dl socker
1msk vaniljsocker

3 dl grädde till den färdiga tårtan
Valfria frukter/bär tex jordgubbar och blåbär eller ta vad du har hemma.

Vispa ägg och socker mycket pösigt - med elvisp ca 10-15 minuter. Blanda i vaniljsocker. Bred ut på bakplåtspapper på plåt. Grädda mitt i ugnen ca 150 grader 1  1/2  timma

Ta ut och låt svalna. Vispa upp grädden och bred ut över marängbottnen. Lägg på rensade och kluvna frukter/bär. Njut och ät!


Marockanskt te


1/2 liter kokande vatten
1 matsked grönt te
1 näve mintblad, färska
2-3 msk honung - prova dig fram
1 kanelstång
1 stjänanis
2 apelsinklyftor med skal

Låt dra i kanna ca 5-10 min. Om du inte har kanelstång eller stjärnanis så kan detta givetvis uteslutas.

Svensk man rånad i St Petersburg

En svensk affärsman blev i onsdagskväll bordförd och rånad i S:t Petersburg, rapporterar TV4 Nyheterna.
Affärsmannen hittades välbehållen 18 timmar senare i utkanten av staden.
– Det pågår en rysk polisutredning, säger Björ Blixter, presstalesman hos polisen i Västra Götaland till Expressen.se.

Läs mer från Expressens hemsida här.